torsdag 11 augusti 2011

DN - Peter "Dumstrut" Wolodarski kläcker nya klokheter

I sin senaste krönika hyllar Peter Dumstrut mannen som skapade den stora finanskrisen i världen och som fick en stor del av USA:s och världens övriga storbanker att gå omkull.

Mannen vi talar är president Bill Clinton, som dels är känd för sina gubbsjuka utomäktenskapliga aktiviteter, dels för att ha drivit igenom en politik, som innebar att alla amerikaner skulle få möjlighet att bo i eget hus.

Detta fick till följd att väldigt många amerikaner, som inte borde ha fått lån, fick lån (de var helt enkelt inte kreditmässiga). Hus och lägenheter som köptes för lånade pengar underhölls inte, förföll och blev i många fall värdelösa. Bankerna blev då sittande med säkerheter i form av fast egendom, som i praktiken var värdelös eller i vart fall var mycket mindre värd än bokfört värde.

Balansräkningarna hos både den amerikanska staten och hos kreditinstitut blåstes upp ofantligt under Bill Clintons tid som president och det var alltså denna kreditbubbla som - efter några års fördröjning - till slut fick kreditväsendet och världsekonomin på fall. Då satt George W Bush (republikan) som president och det är denne som Peter Dumstrut nu ger skulden - med glädje dessutom - för USA:s fallissemang.

Den djupt omoraliske Bill Clinton å andra sidan, vars lättsinniga ekonomiska politik drog ner USA i moraset, hyllas av Peter Dumstrut som en hjälte och höjden av politisk ansvarsfullhet. Pinsamt, minst sagt.

Peter Dumstruts andra hjälte - sittande presidenten Barack Obama - har naturligtvis inte heller någon skuld i USA:s fortsatta falissemang. I Peter Dumstruts bisarra världsbild är allt George W Bush fel. För så måste det ju vara - George är ju republikan och såna tycker "vi" inte om i Sverige. Så det så!

Som grädde på moset avslutar Peter Dumstrut med att hylla den omoraliske privatflygplansflygande klimatalarmisten Al Gore (inte Al Bundy alltså, även om jämförelsen tål sig göras) samt uttrycka sin djupa sorg över att Al Gore förlorade presidentvalet till George W Bush 2000.

Ridå för DN:s trovärdighet.

Mossebacke Monarki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar